• Ласкаво просимо на Спільнота для обміну досвідом між користувачами програм УкрБланк, УкрСклад, УкрЗарплата.

Продаж алкоголю і тютюну ФОПом

Автор HumanKM, Вересень 29, 2021, 09:43:36

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 3 Гостей дивляться цю тему.

HumanKM

Підкажіть технарю бугалтерські моменти:

Мова про магазини, котрі зареєстровані на ФОП і за відповідними ліцензіями продають алкоголь і цигарки:

1. З 1 жовтня якісь нові правила. Якщо загалом зрозуміло, то лишилося питання по штрихкоду акцизної марки. Якщо в нас коньяк арарат (для прикладу), штрихкод акцизки буде завжди однаковий чи завжди різний? Ми маємо додати його в штрихкод акцизки при заведенні товару, якщо він всю дорогу беззмінний, то зрозуміло наче, а якщо міняється, то що робити? Створювати сотні однакових товарів... Які потім дії касирів при продажу?
Можливо хтось може розписати як взагалі правильно торгувати цими позиціями? Як я розумію при створенні товару ставимо галочку акциз і додаємо УктЗЕД ну і плюс відкрите питання по штрихкоду акцизної марки...

2. Завели алкоголь, проставили УктЗЕД і галочку акциз. При продажу через пРРО, ругається. Треба на сайті чек боксу проставити податкові ставки. А саме ставку акцизу. Яка вона має бути для ФОПа? і чи дійсно туди треба лізти?

Боюся накосячити в бугалтерії, а крім мене немає кому закрити це питання. Тож доводиться розбиратися.
вайбер 050-557-46-26

majachok

Штрих-код акцизної марки на Алкогольному товарі індивідуальний для кожної пляшки. Тому на касовому апараті потрібно пробивати наступним алгоритмом (якщо є сканер - скануємо, якщо немає - вводимо з клавіатури):
1. Сукануємо штрих-код товару
2. Якщо товар занесено як "маркований" то РРО потребує ввести штрих-код акцизної марки
3. штрих-код акцизної марки
4. Нажимаємо ПС і Оплата
Якщо пляшок декілька - то повторюємо послідовно ці 4 дії декілька разів. Не може бути пробита одна позиція з декількома штрих-кодами акцизної марки

СТОСОВНО УКРСКЛАД
Тільки сьогодні поставив нову версію. Побачив, що у вікні касира коли курсор знаходиться на акцизному товарі  комбінацією клавіш CTRL+F5 (або переміщенням курсора вниз) можна ввести у вікно продажу штрихкод акцизної марки. Окрім того: побачив, що у це поле, якшо пляшок буде декілька можна ввести можливо декілька штрих-кодів акцизних марок.
Як буде надруковано у чеку ще не знаю. На наступному тижні буде тестовий фіскальний реєстратор з новою прошивкою - буду тестити. Відпишуся.

Але ще є питання:
1. Чому розробники не зробили у карочці товару щоб можна було поставити "галочку" (або дві) ознаку що товар алкогольний і має акцизну марку? Тоді програма могла б при скануванні (чи пробиванні ) цього товару вимагати сканувати штрих-код акцизної марки без додаткових маніпуляцій зі сторони касира.
2. Цигарки це також акцизний товар. І примусово також можна ввести штрих-код акцизної марки. Але навіщо? Просто зауваження зараз не відрізняє алкоголь і цигарки. Окрім того є алкоголь без акцизної марки  (пиво наприклад). Тому я вважаю, що 1 -ше питання як пропозиція буде актуальна! Прошу підтримати мене у цьому питанні.
3. Чи може програма вивести на друк фіскального РРО штрих-код товару?
4. Чи може програма вивести на друк фіскального РРО QR код чеку, як того вимагає законодавство
5. Чи можна вводити у базу і відповідно пробивати товар не по штрих-коду а QR коду?

Я буду тестити по мірі появи у мене касової техніки і ділитися цим.
Хто має інфу - також прошу ділитися!
Теорія, - це однозначно треба, але на практиці, щось може бути не так! :-)

HumanKM

І тут нові граблі:

1. Всім магазинам налаштовую параметри сканування Ф5 - штрихкод - ентер. Тепер виходить що префікс Ф5 не дасть просканувати штрихкод акцизної марки. Для мого села це пипець як важливо, бо без Ф5 постійні косяки, то в к-ть штрих код заженуть, то в нас товар не знаходить бо бьють його в назву... Підтримую думку, що в довіднику товарів потрібно проставляти що цей товар алкоголь з акцизкою, котру треба вбивати в чек. І чому б не зробити, щоб програма давала запит на введення штрих-коду акцизки, після сканування такого товару, та щоб робилося це наприклад в спливаючому вікні під префікс Ф5. Тоді касир сканує товар і автоматом сканує акцизку. Уявіть як це має робити касир АТБ, я на 100% впевнений, що він не матиме окремих кнопок для введення акцизного штрих-кода.
2. Що до перерахованих додаткових питань:
   а) для полегшення життя клієнтам, я вважаю що укрсклад має вкласти у вигляді стандартного шаблона чека, такий чек ФР, котрий відповідає всім вимогам законодавства. Все не перевіряв, але наприклад дані платника карткою в 7,49 точно не прописувало.
   б) QR код програма друкує в стандартному шаблоні фіскального чеку.

ПС: на сьогоднішній день, думаю не лише я зіткнувся з проблемою, коли треба поєднати знання технаря і бугалтера. І якщо бугалтер навряд стане технарем, то технарь вимушений стати бугалтером. Було б добре, якби ми змогли достаменно розібратися в цьому питанні.
вайбер 050-557-46-26

HumanKM

Я вірно розумію:
штрих код акцизної марки не треба додавати до товару при створенні номенклатури чи його оприходуванні. Ми не зберігаємо і не ведемо цю інформацію. Ми просто додаємо штрих код в чек при кінцевому продажу товару.
вайбер 050-557-46-26

HumanKM

ще є питання:

якщо ми прагнемо продавати алкоголь і тютюн правильно. То чи вірно я розумію:
   ми маємо завести товар в довідник вказавши що він акцизний?
   додати код уктзед?
ну і звісно при продажу сканувати в вікні касира акцизку з алкоголя

пРРО ругається при продажі акцизного товару, пише що така ставка не проставлена на чекбоксі. Якщо я все роблю вірно, то треба ставку на сайті чекбокса додати - як мені взнати яку саме ставку я маю прописати? Де я можу її побачити?
вайбер 050-557-46-26

molotokk

Цитата: HumanKM від Жовтень 01, 2021, 09:17:02
ще є питання:

якщо ми прагнемо продавати алкоголь і тютюн правильно. То чи вірно я розумію:
   ми маємо завести товар в довідник вказавши що він акцизний?
   додати код уктзед?
ну і звісно при продажу сканувати в вікні касира акцизку з алкоголя

пРРО ругається при продажі акцизного товару, пише що така ставка не проставлена на чекбоксі. Якщо я все роблю вірно, то треба ставку на сайті чекбокса додати - як мені взнати яку саме ставку я маю прописати? Де я можу її побачити?
1. акциз і код уктзед треба вказувати при створенні товару. Потім, при редагуванні акциз не дасть поставати.
2. Ставка має бути прописана така ж як в Укрскладі прописуєте
підбір та продаж обладнання для торгівлі, допомога в налаштуваннях програми ⇒ "komfort-m.com" ⇒ "t.me/komfortmservice" ⇒ ✆ 097-873-59-01

HumanKM

укрсклад автоматично підтіг ставки при натисканні тест роботи прро
ставку акцизу треба я так розумію на сайті чекбокса вручну проставити
Яка вона? 5%?
вайбер 050-557-46-26

installer2

Так а если товар уже внесен весь, как включить пометку акциз?

molotokk

Цитата: HumanKM від Жовтень 01, 2021, 10:21:20
Яка вона? 5%?
по ідеї 5%
підбір та продаж обладнання для торгівлі, допомога в налаштуваннях програми ⇒ "komfort-m.com" ⇒ "t.me/komfortmservice" ⇒ ✆ 097-873-59-01

molotokk

Цитата: Cadmin від Жовтень 01, 2021, 10:28:17
Так а если товар уже внесен весь, как включить пометку акциз?
Ніяк. Відповідь з підтримки Укрсклад: "неможливо міняти акцизний на не акцизний і навпаки...Ця галочка ставиться при вводі нового товару і змінювати її не можна"
Тобто вам треба перестворити весь товар що з акцизом
п.с. Зверніть увагу на те що потрібно ввести код уктзед і штрих-код акцизки (детально тут - https://www.softbalance.com.ua/forum/index.php/topic,5486.0.html)

Elenka V

Цитата: molotokk від Жовтень 01, 2021, 10:44:38
Яка вона? 5%?
по ідеї 5%

Да, согласно налогового кодекса, ставка розничного акциза на табак и алкоголь составляет 5%. Вот статья с НКУ:
"215.3.10. Для пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, реалізованих відповідно до підпункту 213.1.9 пункту 213.1 статті 213 цього Кодексу, ставка податку становить 5 відсотків."

Elenka V

Яка вона? 5%?
В чекбоксе есть вкладка сбоку Податкові ставки, там можете добавить. И потом уже в укрскладе подтянуть

Elenka V

Цитата: HumanKM від Жовтень 01, 2021, 09:03:10
Я вірно розумію:
штрих код акцизної марки не треба додавати до товару при створенні номенклатури чи його оприходуванні. Ми не зберігаємо і не ведемо цю інформацію. Ми просто додаємо штрих код в чек при кінцевому продажу товару.
Вот нашла инфорацию на счет штрих кода:
- "алкогольні напої, що марковані марками попереднього зразка (без наявності штрихового коду) реалізуються без відображення штрихового коду, в межах придатності такого напою до споживання."
- "Також фахівці ДПС зауважили, що для підакцизної групи товарів встановлено особливий режим програмування, який не передбачає можливості використовувати назву однорідної групи (горілка, вино, сигарети, тощо), а вимагає зазначати в чеках РРО та/або ПРРО, які супроводжують продаж таких товарів, саме найменування конкретної одиниці підакцизного товару, з обов'язковим відображенням в таких чеках, окрім найменування, їх УКТ ЗЕД, ціни та кількості, у тому числі відображення реквізитів марки акцизного податку методом ручного введення (для РРО, що не можуть бути доопрацьовані або використовуються без сканеру) або сканування штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої."

Может пригодится информация

Elenka V

И напоследок)

Штрафа за выдачу чека без штрих кода марки акцизного налога сейчас нет. Это не предусмотрено Законом об РРО. Есть только требование в ст.3 п.11 - 11) проводити розрахункові операції через реєстратори розрахункових операцій та/або через програмні реєстратори розрахункових операцій для підакцизних товарів із використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості;

И за несоблюдение данного пункта есть ответственность, предусмотрена ст. 17 п. 7 - 7) триста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - у разі проведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій без використання режиму програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості;

300н.н.г  = 5100грн.

То есть про штрих коды нигде слова нет. Поэтому законных оснований для наложений штрафа за выдачу чека без штрих кода у налоговиков нет с 01 октября 2021. Это если кто-то переживает на счет данного момента.

majachok

стосовно відображення штрихкоду акцизної марки

Не знаю як вставити сюди картинку.....
Теорія, - це однозначно треба, але на практиці, щось може бути не так! :-)