• Ласкаво просимо на Спільнота для обміну досвідом між користувачами програм УкрБланк, УкрСклад, УкрЗарплата.
 

Звіт Прибуток

Автор molotokk, Грудень 22, 2017, 18:37:10

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 4 Гостей дивляться цю тему.

molotokk

В програмі є звіт "Прибуток", в ньому є підпункти:
1 FIFO
2 LIFO
3 Середньозважена ціна
4 Різниця цін

Методи FIFO i LIFO я знайшов:
Метод ФІФО. Метод оцінки вибуття запасів за цінами перших закупівель. Грунтується на припущенні, що запаси, які надійшли першими, першими й вибувають (first-in, first-out method FIFO) .
Недолік методу ФІФО в тому, що його застосування дозволяє зовнішнім чинникам економічного життя держави впливати на показник валового прибутку кожного окремо взятого підприємства.

Так, в умовах постійно зростаючих цін метод ФІФО дає найвищий показник валового прибутку. А якщо ще брати до уваги ту обставину, що в умовах загального зростання цін кожне підприємство прагне підвищити ціни на свої товари, то при застосуванні методу ФІФО до оцінки запасів при їх вибутті показник валового прибутку виходить завищеним невиправдано.
Відповідно, в умовах постійного зниження цін спостерігається зворотний процес: показник валового прибутку внаслідок застосування методу ФІФО до оцінки запасів при їх вибутті й вимушеного зниження відпускних цін на товари, що реалізуються, виходить невиправдано заниженим.
З іншого боку, слід зазначити, що оскільки запаси, що придбаваються в умовах постійно зростаючих цін, списуються при вибутті за найменшими цінами, то запаси, що залишаються на балансі, оцінені за вартістю, більш-менш наближеною до ринкової. А це означає, що при аналізі балансу такого підприємства показники власних оборотних коштів, оборотного капіталу і, відповідно, коефіцієнт покриття будуть не просто оптимістичнішими, а й набагато реальнішими порівняно з тими, якби на цьому підприємстві застосовувався метод ЛІФО.

Метод ЛІФО. Метод оцінки вибуття запасів за цінами останніх закупівель. Грунтується на припущенні, що запаси, які надійшли останніми, вибувають першими (last-in, first-out method LIFO). Метод ЛІФО має деякі переваги перед методом ФІФО, хоча й не позбавлений недоліків.
Якщо брати до уваги, що найбільш достовірний фінансовий результат можна вивести шляхом порівняння поточної собівартості товарів з їх продажною вартістю, то можна вважати, що метод ЛІФО має явні переваги, оскільки саме цей метод дозволяє співвідносити ці дві величини: поточну (ринкову) вартість закупівель і поточну (ринкову) вартість продажу.
Крім того, оцінка вибуття запасів за вартістю, що склалася на цей момент, дає можливість підприємству в умовах зростання цін поповнювати свої запаси, не вдаючись до пошуку додаткових джерел поповнення оборотних коштів. Це пояснюється тим, що формування витрат відбувається за вартістю запасів, близькою до вартості їх відшкодування. Інакше кажучи, вартість затрачених (списаних на реалізацію) запасів повинна бути адекватна тим сумам, які мають бути витрачені на закупівлю аналогічних запасів для забезпечення безперервності оборотів. І метод ЛІФО таку адекватність забезпечує.
Отже, метод ЛІФО за будь-яких коливань цін, тобто незалежно від того, зростають вони чи знижуються, передбачає, що собівартість реалізованих товарів становитимуть витрати, що відповідають рівню цін на момент продажу. Відповідно, цей метод порівняно з іншими методами оцінки покаже менший валовий прибуток у період інфляції і більший - у період дефляції. Таким чином, згладжується вплив чинників піднесення і спаду в економіці держави на фінансовий результат кожного окремого підприємства.
Однак оскільки собівартість запасів, що є в наявності на кінець періоду, відноситься до більш ранніх закупівель, а собівартість реалізованих товарів відповідає останнім закупівлям, то застосування методу ЛІФО в умовах стійкого зростання або тривалого спаду цін призводить до того, що балансовий залишок запасів відображається за цінами перших закупівель. Тобто виходить, що їх балансова вартість не збігається з їх реальною вартістю: у період інфляції вона є заниженою, а в період дефляції - завищеною порівняно з поточною (ринковою) вартістю.


А яка логіка в Звіті Середньозважена ціна і Різниця цін??  Бо сама мала сума прибутку в звіті Різниця цін
підбір та продаж обладнання для торгівлі, допомога в налаштуваннях програми ⇒ "komfort-m.com.ua" ⇒ "t.me/komfortmservice" ⇒ ✆ 097-873-59-01

admin

Цитата: molotokk від Грудень 22, 2017, 18:37:10

А яка логіка в Звіті Середньозважена ціна і Різниця цін??  Бо сама мала сума прибутку в звіті Різниця цін

https://www.softbalance.com.ua/forum/index.php/topic,4278.msg25425.html#msg25425